Commonly Asked Questions About NTA UGC NET (1-15 Questions)

ugc net books

Commonly Asked Questions About NTA UGC NET  (1-15 Questions)

On different occasions, many aspirants of NTA UGC NET asked about the common questions to which the following answers I replied to them. Other aspirants can learn also from these answers.

Question 1:-  What is NET Examination ?

Answer:- The candidate who qualifies the NET only, he or she will be eligible to teach in the college or university as an Assistant Professor while a candidate who qualifies for JRF award will be able to pursue research in the relevant subject and is also eligible for the post of Assistant Professor in the college or university level.

Question 2:- What is NTA UGC NET eligibility ?

Answer:- Eligibility to appear in the examination: A candidate who has secured 55% marks (without rounding off) in Post Graduation can appear in this test while there is relaxation of 5% for OBC/SC/ ST/DIVYANG/TRANSGENDER candidate.

The Ph.D. degree holders whose PG examination has been completed by 19th September 1991 (irrespective of date of the declaration of the result) shall be eligible for a relaxation of 5% in aggregate marks for appearing in NTA-UGC-NET.

The candidates who are pursuing their PG or equivalent course or candidates who have appeared for their qualifying PG degree (final year or last semester) examination and whose result is still awaited or candidates whose qualifying examinations have been awaited may also apply for this test. Yet such candidates will be admitted conditionally and shall be considered eligible for award of JRF/eligibility for Assistant Professor only after they have passed their Master’s Degree OR equivalent examination with at least 55% marks (50% in case of OBC falling in Non Creamy layer/SC/ST/DIVYANG).Such candidates must complete their PG or equivalent examination within two years from the date of NET result with required percentage of marks, failing which they shall be treated as disqualified for this test.

Question 3:- In how many times NTA UGC NET Examination is conducted in a year ?

Answer:- Two Times in a year.

Question 4:- When NTA UGC NET exam will be held in June 2020 ?

Answer:- Click here to know the NET Examination dates of June 2020.

 

Question 5:- Where to apply for NTA UGC NET ?

Answer:- The aspirants can apply through www.ntanet.nic.in.

 

Question 6:- Can I appear for NTA UGC NET in two subjects ?

Answer:- Once you have qualified NTA UGC NET in one subject and if you have another

 master degree with required percentage, you can appear in another subject also.

Question 7:- What is exam pattern of NTA UGC NET ?

Answer:- Computer Based Test Pattern.

Question 8:-  How can I prepare to qualify NTA UGC NET ?

 

Answer:- Click here to know how to prepare for NTA UGC NET.

 

Question 9:- Can I prepare for NTA UGC NET without coaching ?

Answer:-        Yes.

 

Question 10:- From where can I practice for NTA UGC NET Mock Tests Free of cost ?

Answer:- Click  here to practice for NTA UGC NET Mock Tests.

 

Question 11:- How many times can I appear in NTA UGC NET ?

Answer:- Presently, no limit is there to appear in NET but for JRF limited attempts

 are there category wise.

 

Question 12:-  Is NTA UGC NET tough or easy to qualify ?

Answer:- NET is one of the most difficult examinations conducted in India. To know the

 reasons read more here.

Question 13:-  For how many years the NTA UGC NET certificate is valid ?

Answer:- The NET certificate is valid forever.

 

Question 14:- From where can I get NET syllabus ?

Answer:- Click here to get the NET syllabus.

 

Question 15:-  How many question papers are there in NET examination ?

 

Answer:- Two Question Papers (1) General Paper (2) Subject Paper

Soon other commonly asked questions will also be posted on https://www.ugcnetbooks.com/

Essential Note:- The official website for this test is www.ntanet.nic.in  An aspirant must check all the latest and updated rules and regulations regarding his or her eligibility and other latest and updated terms and conditions earlier before filling the application form of this examination. The author or publisher will not be liable for any mistake or loss there upon.

You may also like

NTA-UGC-NET Journalism and Mass Communication – Important Books

mozzam khan

NTA-UGC-NET Journalism and Mass Communication – Important Books

1. Mcquail’s Mass Communication Theory

2. Mass Communication in India By Keval J. Kumar

3. Mass Media Research. An Introduction By JR. D. Wimmer &.R. Dominick 

4. Journalism In India By Parthasarathy

5. Mass Communication and Journalism for UGC-NET/SLET: Objective Type Questions By  K.R. Gupta and D.S. Paul

6. UGC-NET/SET Mass Communication and Journalism Guide By Arvind Mohan Dwivedi

Suggested By:

Mr. Mozzam Khan

Assistant Professor

MJMC, NET & Ph.D. (P)

Department of Journalism & Mass Communication Department

Gyanarthi Media College, Kashipur, UttarakhandParthasarathy

You may also like

RESEARCH ETHICS

research ethics

Research Ethics

Research Ethics are the moral principles which are organized concepts of good or bad manner in the area of Research. The Research Ethics are defensive in nature and these ethics suggest what to do or what not to do in the research.

A researcher should follow the provided research ethics in the research:

  1. The researcher should be honest in each and every aspect of research process such as fair sampling procedure, accurate analyses of the data, research findings and writing research reports.
  2. The researcher should follow the copyright rules and regulations. The researcher should provide the due credit to the original authors and researchers regarding the matter taken in the research.
  3. The researcher should follow the rules and regulations regarding plagiarism.
  4. The researcher should be transparent in the research process. The researcher should not be biased on any ground in the research.
  5. The researcher should protect the privacy and self-respect of humans in research.
  6. The researcher should follow the code of conduct in the research. 
  7. The researcher should not harm any human or animal in the research.
  8. The researcher should reveal the facts critically with innovative thoughts.
  9. The researcher should take care about confidential issues such as the personal records of persons and military secrets of the countries in the research.
  10. The researcher should follow the law and order of the particular country in terms of the research.
  11. The researcher’s work should be for the welfare of humanity.

 

You may also like